KLIMAATACTIVISTEN BLOKKEREN MINISTERIE VAN KLIMAAT
actievoerders willen dat maatwerkafspraken met Tata Steel worden stopgezet

Den Haag, 11 april 2025 – Actievoerders van Kappen met Kolen – een aan Extinction Rebellion gelieerde campagne – zijn vanochtend rond een uur of negen een blokkade gestart bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Zij willen dat het ministerie de onderhandelingen over maatwerkafspraken met Tata Steel staakt totdat deze grootste uitstoter en vervuiler van Nederland zelfstandig voldoet aan de geldende vergunningen.

“Hier op het Ministerie wordt in achterkamertjes over miljarden onderhandeld, miljarden belastinggeld voor de grootste uitstoter en vervuiler van Nederland,” aldus Peter Jamin, woordvoerder van de activisten. “Het kan niet zo zijn dat we recyclingbedrijven en bouwers van zonne-auto's en zonnepanelen failliet laten gaan, terwijl we een zwaar verouderde vestiging van een Indiase multinational met publiek geld overeind houden, een vestiging bovendien waarin jaren niet geïnvesteerd is." Met name de kooksfabrieken van Tata Steel IJmuiden – waarin kolen tot kooks worden verwerkt – zijn zwaar verouderd en voldoen niet aan de geldende normen en regels.

De actievoerders maken zich zorgen over het gebrek aan transparantie en democratische controle bij de onderhandelingen. “Nederland staat op het punt miljarden euro's aan belastinggeld te pompen in een onzeker project dat ook nog eens veel te laat komt. Omdat wij willen voorkomen dat straks een onacceptabel onderhandelingsresultaat bij de Kamer door de strot wordt geduwd, vroegen wij in juli vorig jaar om een plek aan tafel voor een onafhankelijke expert om de belangen van klimaat, milieu en gezondheid te behartigen.” Inmiddels heeft de groep te horen gekregen dat het ministerie niet op dat verzoek in gaat.

Ondertussen stapelen de verontrustende rapporten over de milieu- en gezondheidsschade die door de verouderde kooksgasfabrieken wordt aangericht, zich steeds verder op. Ook begint de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied eindelijk de druk op te voeren door te handhaven en steeds vaker boetes op te leggen.“Het allerminste wat de Minister moet eisen, is dat de huidige situatie gaat voldoen aan de bestaande vergunningen. In elk voorliggend scenario voor vergroening blijven de huidige fabrieken nog jaren doordraaien terwijl de nieuwe installaties worden gebouwd,” gaat Jamin verder. “Dat is onacceptabel richting omwonenden en medewerkers, die hiervoor met hun gezondheid betalen.”

“Hoeveel lager kunnen we de lat nog leggen?” vraagt mede-activist Maarten Frijlink zich af. “Tata Steel vecht in de rechtszaal voor lijfsbehoud, ontketent een PR-offensief en voert de lobby-activiteiten flink op, maar is al ten dode opgeschreven. Het is een zombie; iets dat niet meer kan leven maar nog wel rechtop loopt en ondertussen nog steeds veel dood en verderf zaait.” Consequent handhaven zou onherroepelijk de doodsteek voor Tata Steel zijn, want als de kooksfabrieken sluiten, heeft Tata Steel IJmuiden geen business-case meer.

Daarnaast stelt Frijlink: “Als het ministerie serieus stappen zou zetten om een nieuwe economie vorm te geven – slim, zuinig, groen, gezond, duurzaam, circulair en vooral veel kleiner – dan volgt daaruit vanzelf dat zo’n enorme fabriek daar niet in past.” Ook veel economen twijfelen aan de haalbaarheid van een 'groene' staalfabriek in Nederland en denken dat het logischer is die te bouwen op plekken waar een overschot aan goedkope hernieuwbare energie is, zoals Noord- of Zuid-Europa. Deze week maakte Tata bovendien bekend 1600 werknemers te willen ontslaan omdat het bedrijf op dit moment verlies draait.

De regering wenst nieuwe bedrijvigheid te stimuleren, maar dat kan niet zonder ruimte te maken door vervuilende en achterhaalde activiteiten te stoppen. “Eerst moet de voet op de rem: we moeten onze uitstoot zo snel mogelijk zien te reduceren. Dat kan niet met verdere groei,” aldus Jamin. “Om te beginnen, moeten we stoppen met de smerigste fossiele brandstof – kolen – en moeten we de grootste uitstoters – waaronder Tata – aanpakken. Hoe kan een Indiase multinational dan miljarden belastinggeld krijgen om een van de smerigste staalfabrieken van Europa open te houden?”