Acties tegen overslag bloedkolen in Amsterdam
Herdenking slachtoffers en blokkade kolentransport

Amsterdam, 20 april 2023
Actievoerders van Kappen met Kolen voeren op vrijdag 21 april in de Amsterdamse haven actie tegen de overslag van bloedkolen uit Colombia. De acties volgen op de klacht die op donderdag 20 april door onder andere vredesorganisatie Pax en onderzoeksbureau SOMO is ingediend bij de OESO tegen onder andere het Amsterdamse havenbedrijf vanwege de overslag van deze bloedkolen. De winning van de Colombiaanse kolen is gepaard gegaan met grove mensenrechtenschendingen. Bovendien jaagt het stoken van kolen de klimaatcrisis verder aan.

De actie start op vrijdag 21 april 2023 om 10.00 uur bij het kantoor van het Havenbedrijf Amsterdam. Daar zullen vertegenwoordigers van de Colombiaanse slachtoffers van de kolenwinning – die de klacht samen met Pax en SOMO bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben ingediend – zich met hun pleidooi tot het havenbedrijf richten. Ze willen onder andere dat er per direct wordt gestopt met het importeren van bloedkolen. Vertegenwoordigers van Pax en SOMO zullen de OESO-klacht toelichten.

Vervolgens vindt er rond 11.00-11.30 uur een herdenking van de slachtoffers plaats bij kolenoverslagbedrijf HES Bulk Terminal Amsterdam. HES Bulk is een van de bedrijven die Colombiaanse bloedkolen verwerkt. Er worden kruizen voor de slachtoffers geplaatst en er zal een moment stilte worden gehouden. Vervolgens zullen actievoerders van Kappen met Kolen een kolentransport per trein blokkeren.

Bloedkolen
Colombiaanse bloedkolen zijn kolen gewonnen in twee grote kolenmijnen in de Colombiaanse provincie Cesar, die worden geëxploiteerd door mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco. De winning is gepaard gegaan met grove mensenrechtenschendingen. De slachtoffers willen dat de bedrijven per direct stoppen met het importeren van bloedkolen en dat er publieke erkenning van hun leed, financiële genoegdoening en een verbetering van de leefsituatie komt. <Link naar klacht Pax en SOMO>

Kolenoverslag aanjager klimaatcrisis
De kolenoverslag is ook een aanslag op het milieu – bijvoorbeeld omdat de hoge CO2-uitstoot de klimaatcrisis aanjaagt. Het Amsterdams havenbedrijf heeft daarom in 2017 beloofd om de totale kolenoverslag in uiterlijk 2030 te hebben afgebouwd. Maar de concrete stappen die daarvoor nodig zijn, worden niet gezet. Dat is gevaarlijk voor mens en milieu. VN-voorzitter Antonio Guterres zei in maart van dit jaar dat het stoken van kolen in OESO-landen in uiterlijk 2030 moet zijn gestaakt, als we nog enige kans willen hebben om de klimaatcrisis te beteugelen.

Kappen met Kolen
Kappen met Kolen is een groep bezorgde burgers uit Amsterdam en daarbuiten die willen dat het gebruik van kolen – de meest schadelijke fossiele brandstof – zo snel mogelijk wordt beëindigd. De acties zijn gericht op het fysiek tegenhouden van kolentransporten om te voorkomen dat de betreffende kolen worden verstookt. Al zo'n vijftien keer blokkeerde Kappen met Kolen kolentreinen in de Amsterdamse haven. Ook kwamen de actievoerders van Kappen met Kolen in actie bij Tata Steel. Zie: www.kappenmetkolen.nl

Op 1 mei organiseert Kappen met Kolen weer een die-in en een blokkade bij Tata Steel IJmuiden.