Wetenschappers en activisten blokkeren kolenspoor in Westelijk Havengebied

Amsterdam, maandag 4 december 2023
Zo’n 15
wetenschappers en academici van de groep Scientist Rebellion en 10 activisten van Kappen met Kolen hebben vandaag rond 14:00 uur een spoor bij een kolenoverslag in de Amsterdamse haven geblokkeerd zodat er geen kolentreinen kunnen rijden. De actievoerders eisen dat de overheid alle fossiele brandstoffen uitfaseert. De actie vindt plaats bij HES Bulk Terminal.

De actie vindt plaats tijdens de 28e wereldwijde VN-klimaatconferentie (COP28). Die conferentie wordt dit jaar voorgezeten door de CEO van een oliemaatschappij, die de rol van fossiele brandstoffen in de toekomst veilig wil stellen. Die ambitie is echter niet in lijn met de wetenschap rond uitstootverminderingen, en dus niet in lijn met een duurzame, leefbare toekomst. Daarom hebben wetenschappers en academici in verschillende landen al vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid gepleegd.

De blokkade van het kolenspoor volgt op een brief die is ondertekend door meer dan 1400 wetenschappers, waaronder meer dan 30 IPCC-auteurs, die oproept tot collectieve klimaatactie.

In de brief staat dat:

En verder:

  • "De oplossingen zijn beschikbaar. Wat adequate actie in de weg staat, zijn gevestigde belangen en macht – instellingen, bedrijven en rijke individuen die profiteren van de destructieve status quo".

Het overwinnen van deze gevestigde belangen vereist een grootschalige mobilisatie van de samenleving, stellen de wetenschappers, die zich rechtstreeks tot het publiek richten:

  • "We hebben jullie nodig. Waar je ook bent, word een klimaatverdediger of -activist. [...] Als we een leefbare toekomst willen creëren, moet klimaatactie niet meer iets zijn dat anderen doen, maar iets dat we allemaal doen."

"30 jaar geleden beloofden vrijwel alle landen een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Na 27 wereldwijde VN-klimaatconferenties later, is de koolstofuitstoot nu 60% hoger dan in 1992, met verwoestende gevolgen. Onze politieke leiders laten ons op catastrofale wijze in de steek", zegt Dr. Marthe Wens, Assistant Professor in Water en Klimaatrisico aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

"De Nederlandse regering is van plan om steenkool pas in 2029 te bannen, wat veel te laat is gezien de “ gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden" vastgelegd in het Parijs Akkoord: dit betekent dat Nederland sneller dan landen die minder hebben uitgestoten, zijn uitstoot moet terugdringen. Nederland is daarnaast ook van plan om de terminal voor vloeibaar aardgas (LNG) in Rotterdam uit te breiden, waardoor we voor tientallen jaren vastzitten aan een gevaarlijke afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit is waanzin in een klimaatnoodsituatie. We moeten snel stoppen met kolen, olie en gas", zegt Dr. Elly Morriën, Assistant Professor in Soil Carbon Cycling aan de Universiteit van Amsterdam.

"Niemand komt ons redden. Geen magische technologie, geen politieke partij. Als we een leefbare toekomst veilig willen stellen, moeten we ons inzetten voor collectieve klimaatactie en zelf veranderingen doorvoeren", zegt Dr. Paul Raekstad, Assistant Professor Politieke Theorie aan de Universiteit van Amsterdam.